Şimdi:5 Bugün:80 Toplam:86886
DERİK'TE ZEYTİN HASADI BAŞLADI

- Kimyasal madde kullanılmadan üretimi yapılan Derik zeytininin hasadı başladı. Mardin Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı Erkan Doğan, Derikli zeytin üreticilerinin daha iyi üretim yapabilmeleri için destek beklediklerini söyledi.

Mardin'in Derik İlçesi'nde Ermeni yurttaşlardan geriye kalan ve şu anda işlemesi ilçede bulunan yurttaşlar tarafından yapılan zeytin bahçelerinde hasat başladı. Kimyasal madde kullanılmadan üretimi yapılan Derik zeytinin 10 çeşidi bulunuyor. İlçe nüfusunun yarısından fazlasının geçim kaynağı olan zeytinin bu yıl bin ile 2 bin ton arasında olması bekleniyor. Ekim ayında hasadına başlanılan Derik zeytinin ziraatçılara göre, diğer zeytinlere oranla yağ oranının yüksek olması nedeniyle kurtlanma ve diğer hastalıklara yakalanma oranının düşük olduğu belirtiliyor.

'Derik zeytinin tarihi 2 bin yıllık'

Derik zeytininin üretimini yapan yurttaşların sorunlarını anlatan Mardin Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı Erkan Doğan, Derik zeytininin ününün birçok kişi tarafından bilinmediğini söyledi. Bu sorunun son yıllarda Derik Belediyesi tarafından yapılmaya başlanan festivallerle aşılmaya başlandığını kaydeden Doğan, ''Kendimizi bildik bileli ilçede zeytin üretimi var. Ankara Üniversitesi'nden profesörler gelerek, burada uzun süre çalışma yaptılar. 500 yıllık zeytin ağaçları var; ancak bu ağaçların geçmişi daha fazla. Çünkü yaşlı ağaçlar sürekli kesildiği için yenileniyor. Burası zeytinin ana vatanı olarak geçiyorsa, bin 2 bin yıllık ağaçların olduğunu düşünüyoruz'' dedi.

'Derik'te 20 bin dekarda zeytin ağaçları ekili'

Mardin genelinde 30 bin, Derik İlçesi'nde ise 20 bin dekar alanda zeytin ağacının ekili olduğunu söyleyen Doğan, ilçede bulunan zeytinin diğer bölgede bulunan zeytinlere göre tadı ve rengi açısından farklılık gösterdiğini kaydetti. Zeytin üretiminin eski zamanlarda ilkel yollarla yapıldığını ifade eden Doğan, şunları söyledi: "Ancak biz daha modern şartlarda üretim ve pazarlama yapılabilmesi için birliğimizi kurduk. Yağ kalitesi yüksek Derik zeytini daha çok sofralık olarak tüketiliyor. 'Derik halhalı' hem damak zevki hem de yağ kalitesi olarak kendini kanıtlamış bir zeytindir. Şu an fiyatlara baktığımızda zeytinyağının kilogram fiyatı 5-6 lira ise, zeytin çeşitlerinden 'Derik halhalı'nın kilogram fiyatı da 6 liradır."

'Zeytin üreticileri destek bekliyor'

Derikli zeytin üreticilerinin üretimi daha iyi yapabilmeleri için destek beklediklerini aktaran Doğan, "Bugün İspanya'ya, Yunanistan'a baktığımız zaman, onlara verilen zeytin desteği ile bize verilen zeytin desteği arasında çok fark var. Bizimki çok cüzi bir rakam. Biz her fırsatta bunu dile getiriyoruz. Destek verilmediği zaman üretim gelişmiyor. Üretime yönelik destek verilmeli. Ayrıca 'Derik halhalı' zeytininin asit oranı 0.8 çıktı. Yani asit oranı çok düşük. Bu gerçekten diğer bölgelerle karşılaştırdığımızda güzel bir rakam" diye konuştu.

'Halhal çeşidi Derik'e özgü'

Derik zeytininin çeşitleri arasında yer alan ve "Halhal" olarak adlandırılan türün ilçeye özgü olduğunu kaydeden Doğan, "Derik'te halhal ve Kürtçe deyimiyle 'bellüti' gibi önemli zeytin çeşitlerimiz var. Orjinal diyebileceğimiz halhal çeşidinden yılda bir kez verim alınır. Halhal diğer çeşitlere göre daha erken olgunlaşır. Derik'te, ekimi yapılan ortalama 10 bin dekarlık alanda yılda bin 500-2 bin ton zeytin üretilmektedir ve halhal zeytini Derik'e özgü bir çeşittir" dedi.

'Hem tarihi miras hem de temel geçim kaynağı'

Derik zeytininin tanıtılması ve zeytin üreticilerinin yaşadığı sorunların aşılması için bir takım çalışmalar yürüttüklerini belirten Derik Belediye Başkanvekili Doğan Özbahçeci ise, "Zeytin hem tarihi mirasımız hem de halkımızın temel geçim kaynağıdır. Bu anlamda zeytin üreticilerimizin en büyük sorunu olan sulamayla ilgili yapmış olduğumuz projeyi bitirerek, kurumaya yüz tutmuş yaklaşık 5 bin zeytin ağacının su sorununu çözdük. Zeytin ağaçlarına zarar veren Axreşk Deresi'nde 2 bin metrelik bir alanda ıslah çalışması yaparak bu sorunu tamamen çözdük. Yine zeytinimizin tanıtılmasıyla ilgili, bir ilki gerçekleştirerek her yıl Ekim ayında Zeytin Toplama ve Tanıtma Kültür ve Sanat Festivali düzenliyoruz" diye belirtti.

Tarih : 10/10/12 Okunma :
Bu içerik toplam 1097 defa okunmuştur.
Software&Design : imgeweb